חדשות

הוועדה לבחינת התאבדויות הרופאים ב"סורוקה": אין קשר בין המקרים

מסקנות הוועדה הציבורית שהוקמה בעקבות התאבדותם של ארבעה מרופאי "סורוקה": "כל אחד מהרופאים התאבד על רקע שונה - התנהלות המרכז הרפואי לא היתה גורם או זרז למעשים האובדניים"

המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. צילום: רחל דוד
נושאים קשורים:  התאבדות רופאים,  סורוקה,  חדשות,  פרופ' גיל זלצמן,  השופטת נאוה בן-אור,  ועדה ציבורית
תגובות
אנונימי/ת
14.10.2020, 21:20

"משמיקדנו בו את מבטנו, מצאנו גילויי אנושיות מרגשים, מסירות רבה והתגייסות ראויה למען גיבושה של תכנית התערבות ומניעה, שאת עקרונותיה יש לאמץ ובמהירות בכלל בתי החולים בארץ"

ממש בכיתי מרוב התרגשות...

14.10.2020, 22:04

בנוסף הצביעה הוועדה על פער חמור בין מספר הרופאים והמיטות לנפש במחוז הדרום לבין מספרם במרכז הארץ – פער העומד בסתירה לחובה לביטוח בריאות המושתת על עקרונות של צדק ושוויון, הקבועה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994. "מערכת הבריאות בכללותה סובלת מתקינה נמוכה בהשוואה למדינות ה-OECD, ומחוז הדרום סובל שבעתיים. הוועדה קוראת לעשות בדחיפות וביעילות לשם תיקונו של פער זה, ולשם הבאת מערכת הבריאות בכללותה לתקינה הולמת, לרבות הפריפריות הדרומית והצפונית".

15.10.2020, 00:46

הנושא בכללותו נחקר רבות, ואין כל חדש.
במבדקים עולה כי הן בלימודי הרפואה, והן בשב ההתמחות קיימת מצוקה נפשית מובהקת ברמה של חרדה או דכאון אצל 70% מבין הרופאים, רובם נוטלים תרופות פסיכאטריות כדי לשרוד. ועדיין, היתרון בשלבים אלה היא מוכנותם של המתמחים לקבל עזרה.
עם זאת, במהלך החיים המקצועיים הולכת וגוברת העומס והשחיקה, מחד, והסטיגמה(!) נגד טיפול נפשי מאידך, רופאים היא הקבוצה הפונה הכי פחות ליעוץ וטיפול נפשי מבין הקהילות המשכילות המקבילות.
פרפקציוניזם, וורקוהוליזם, טהרנות יתר, עומס תלונות ובקורת חסרת רסן הן מנבא גרוע לעבודה שלנו.
הסבירות להתאבדות של רופא בארה"ב היא פי 2.5 בקירוב ביחס לכלל האוכלוסיה.
אכן אין כל מחייב כי מישהו בהנהלת בית החולים פגע בזדון או בשגגה במי מהם. ככלל, באזור הדרום, וכן בקרב עולים ממדינות חבר העמים לשעבר שיעורי הההתאבדות גבוהים יותר מהממוצע.
ועם זאת, גם מבין מסקנות הועדה עולה כי סורוקה אינו סביבת עבודה נוחה בלשון המעטה.
הפתרון הוא לא בעריפת ראשים לדעתי, אלא:
א. הפחתת העומס והלחץ על הרופא. למשל, הכשרת יותר עוזרי רופא ואחים קליניים מוסמכים.
ב. לא להרתע מהאצלת סמכויות.
ג. להנות מיתרונות העולם הדיגיטלי, לאפשר לרופא יותר בקרה וניהול מרחוק.
ד. מתן אוטונומיה ומרחב לרופא, הן פיזי והן תפקודי.
ה. שירות יעץ יעודי לרופאים.
ו. הבטחת זכויותיו המקצועיות והתעסוקתיות של הרופאים בכל מצב.
ו. על משרד הבריאות ראשי המערכת, מנהלי בתי החולים והר"י לא להסתפק בשום אופן במסקנות ועדה מטייחת זו.
יש להגביר תדרוכים לגבי סימנים מקדימים, דרכי הטיפול, מניעה תוך מתן הכבוד ההולם לרופא במצוקה והבטחה כי העסקתו לא תפגע גם אם בשל מצבו הוא נדרש לצאת למנוחה זמנית או הפחתת שעות. קוסמטיקה מטופשת לא תעזור.

האם נשמע לכם רציני, שבועדה של שלושה אנשים בלבד, שבודקת תפקוד של בית חולים של הכללית, הסמכות המקצועית הבכירה באותה ועדת ״בדיקה״ היא מנהל של בית חולים אחר של הכללית? באמת ציפיתם למסקנות אחרות? מי שמכיר את הנפשות הפעולות יודע ששיקולים פוליטיים ואינטרסנטים אישיים הם תמיד מעל הכל.

אנונימי/ת
17.10.2020, 15:53

צודק בהחלט. הועדה הזו היא בדיחה

אנונימי/ת
21.10.2020, 14:03

ברור שזו מריחה . לא הגיוני שמנהל יכפיש את עצמו

על שלושה מיתוך 4 מקרים אני יכול להעיד
ד"ר ברזובסקי מנהל המחלקה הפלסטית סיפר בישיבות הועד רופאים (היה חבר ועד ) על לחץ בלתי פוסק מצד ההנהלה לעלות תפוקות.
ד"ר אבי מנהל יחידת טיפול נמרץ לב היה מספר על עומס בלתי פוסק ביחידה. לא רק הוא אלא קרדיולוגים ומצנתרים אחרים במחלקה סיפרו זאת. גם בפגישות מחוץ לבי"ח עלתה אותה טענה.
המתמחה בפנימית הוא אחד ממאות מתמחים, בכול בתי החולים, הטוענים לתנאי עבודה בלתי נסבלים, שחיקה ועומס.
הועדה מוצאת שהמחסור בכוח אדם ובמיטות חמור במערכת הבריאות וחמור פי כמה במערכת הבריאות בפריפריה ועדיין הועדה לא מצאה קשר בין העומס, הלחץ, הדרישות הבית י פוסקות ואיבוד השליטה של מנהלים ורופאים הפוגעים בעצמם ברגעי שבר?
מאוד תמוהות ממצאי הועדה. אני לא הייתי פותר את משרד הבריאות , מערכת הבריאות והנהלת קופ"ח מאחריות ואשמה. אני מניח שבעתיד נשמע את עמדת המערכת המשפטית. דומה הדבר למי שנופל בבור ולטענת הרשות והבודקים שאין בעיה כי יש הרבה בורות בדרך

19.10.2020, 19:18

הכותרת כאן היא הבעיה. הועדה לא מצאה ש"אין קשר בין המקרים", אלא מצאה שהמקרים האלה הם תופעה של המערכת הרפואית העמוסה מדי, ובסורוקה היו מספר מקרים צפופים. ברור שיש קשר בין המקרים, גם אם בית החולים עצמו אינו הגורם המיידי להתאבדויות המצערות. האם אין עומס גדול על בית החולים המנקז אליו אוכלוסיות מוחלשות יותר מכל אחר במדינה? כולנו באותו מרק, אבל אלה שבתחתית יותר צפוף וחם להם.