חדשות

משרד הבריאות אישר בדיקת סקר לאבחון מוקדם של סרטן ריאה במעשנים

הבדיקה מיועדת למעשנים או למעשנים לשעבר שעישנו למעלה מ-30 שנות קופסה | העמותה הישראלית לסרטן ריאה: "מדובר בהחלטה היסטורית"

אבחון סרטן ריאות. אילוסטרציה

משרד הבריאות בשיתוף קופות החולים יקיימו לראשונה פיילוט לסקר לאיתור סרטן ריאה למעשנים או כאלה שנגמלו מעישון. ההחלטה התקבלה הבוקר (א׳) והובאה לידיעת חברי ועדת סל התרופות. ההחלטה היא לממן חלק מתכנית הפיילוט שיימשך מספר שנים. במסגרת התכנית תוקם תכנית ארצית לרישום ובקרה ובעוד כשלוש שנים תתקבל ההחלטה הסופית.

מימון הפיילוט - שאינו נכלל בשלב דיוני ועדת הסל המכריע - ימומן על ידי משרד הבריאות בהיקף של כ-40 מיליון שקל, ואינו יורד מתקציב סל התרופות השנה. ייתכן שחלק מסכום זה יופנה למימון תרופה חד פעמית לטיפול עבור קבוצה קטנה של חולים, שעלולים להתעוור ללא הטיפול התרופתי.

הבדיקה מיועדת למעשנים או למעשנים לשעבר שעישנו למעלה מ-30 שנות קופסה (קופסה אחת ביום במשך 30 שנה או שתי קופסאות ויותר במשך 15 שנה). הבדיקה נעשית באמצעות בדיקת CT בעוצמה נמוכה על מנת לאתר בשלבים מוקדמים את סרטן הריאה שנחשב לקטלני ביותר בעולם.

בשנה שעברה פורסם מחקר ״נלסון״ שהוכיח הפחתה בשיעורי התמותה של המעשנים שביצעו את הסקר בהשוואה לחולים שאותרו בשלב מאוחר. הבדיקה נמצאת בשימוש במספר מדינות מערביות בעולם.

פרופ' דורית שחם, רדיולוגית, מנהלת יחידת CT ודימות בית החזה במרכז הרפואי הדסה בירושלים, אמרה בתגובה: "אבחון מוקדם לאוכלוסיה שבסיכון יפחית משמעותית את התמותה מסרטן הריאה. במדינות רבות ברחבי העולם כבר החלו לפעול ולבצע בדיקת CT נמוך עצמה, המאפשרת לזהות סרטן ריאה בשלביו הראשונים, בהם הסיכוי לריפוי גבוה. בנוסף, יש להמשיך ולפעול גם בתחומי המניעה והגמילה מעישון כדי לשנות את הסטטיסטיקה העגומה של המחלה. בישראל קיימים הידע והתשתיות הדרושים לקיום בדיקת סקר איכותית לסרטן הריאה, שתציל חיי אדם״.

מנכ״לית ומייסדת העמותה הישראלית לסרטן ריאה, ד״ר שני שילה, מסרה בתגובה: ״אני מברכת על הכוונה של משרד הבריאות לביצוע פיילוט סקר לאבחון מוקדם לסרטן הריאה. העמותה נלחמה למעלה מארבע שנים על מנת להנגיש את הטכנולוגיה הזו לאזרחי ישראל שיש ביכולתה להציל אלפי חולים.

"מדובר בהחלטה היסטורית שללא ספק תפחית את שיעורי התמותה מהסרטן הקטלני ביותר. לצד זאת, אנו קוראים ומעודדים להפסיק לעשן ולפנות לתכניות גמילה שקיימות כבר בסל הבריאות. אנו מודים לכל הגורמים שנרתמו למען מאבק חשוב זה״.

פרופ׳ ניר פלד, יו״ר העמותה הישראלית לסרטן ריאה, הוסיף: ״ישראל עשתה היום צעד משמעותי והיא מצטרפת למגמה העולמית הרואה תועלת בבדיקת סקר לאבחון מוקדם של סרטן הריאה. מחקרים בשנים האחרונות הוכיחו מעל לכל ספק שבדיקת CT נמוך עוצמה מצילה חיים. אני מברך את משרד הבריאות על הצעד החשוב הזה״.

האגודה למלחמה בסרטן, שבירכה על ההחלטה, מסרה: "אנו מברכים את החלטת משרד הבריאות ליצור תוכנית פיילוט מבוקרת לגילוי מוקדם של סרטן הריאה בשיתוף קופות החולים – מתווה שנתמך והומלץ על ידי האגודה למלחמה בסרטן ומומחי בריאות הציבור בישראל מזה זמן רב. נכון להיום, זו הגישה שבה נוקטות מדינות שונות הבוחנות את יישום הסריקה, יתרונותיה וחסרונותיה לנבדקים בתנאי 'Real Life', ולא במסגרת מחקר, בו השתתפו מרכזים מובילים עם אנשי מקצוע המיומנים מאוד בתחומם. על פי תוצאות הפיילוט ומסקנותיו, יש לגבש החלטה מושכלת על יישום ראוי של תכנית לאומית כלל ארצית, בצורה שתאפשר מקסימום יעילות ומינימום נזקים לנבדקים שבסיכון".

עוד ציינו באגודה כי "במקביל, יש להמשיך במאבק נגד נגע העישון המהווה גורם הסיכון מספר אחת להתפתחות סרטן הריאות, באמצעות יישום מספר צעדים הכרחיים שעשויים להפחית את מקרי המוות מסרטן ולמנוע התחלת עישון בקרב צעירים ובני נוער ובראשם - העלאת המיסוי על מוצרי עישון, ובכללם מוצרי אידוי וסיגריות אלקטרוניות, ולאסור מכירתן בטעמים".

נושאים קשורים:  בדיקת סקר למעשנים,  עישון,  העמותה הישראלית לסרטן ריאה,  חדשות,  סל התרופות,  סרטן ריאה,  פרופ' דורית שחם,  ד"ר שני שילה
תגובות
אנונימי/ת
14.01.2020, 09:22

היה טוב אילו הייתם מפרטים את מדיניות הבדיקה (חד פעמית ? שנתית? ביוזמת החולה? ביוזמת המערכת ? וכדומה)